Monday, February 7, 2011

cik dya blaja wat kuih talam pandan...yeaaayy..

Hai kwn2... Sory sebab lame menyepi dalam blog ni ek..hehe mentang2 cuti lame..dya pon senyap je la ek..bukan dya senyap kwn2..tp mmg byak aktiviti mase cuti aritu..bz mengurus tu ini..cuti pon mcm xcuti je sbnr hehe..

tp kan dalam2 bz mase cuti aritu sempat gak dya blaja wat kuih..hehe kuih ape ek kwn2?..hehe ni la yg nak cte..dya blaja wat kuih talam pandan..blaja ngn sape?hehe tentula dgan ibu dya kan..sape lg nak ajar anak dara sorang ni selain ibu die ye x?hehe..tp korang tau x kuih talam pandan tu cane?yela kuih2 tradisional ni kan..org2 zaman skang manela tawu sgt kan kan hehe..tp dya suke makan kuih talam ni,eh bukan talam due muke taw hehe..ni kuih talam pandan yg atas die putih bwah die hijau sedap untuk dimakan hehehe...tetibe dya teringin nak makn..pe lg cuti aritu dya blaja la wat kueh ni..yeayy sib bek berjaye..shedapp2 hehe nak rase x kwn?hehe meh dtg umah dya...hehe..

rupenye senang je wat kuih ni..pas siap dya wat kuih tu dapatla kasi family sedara mare sorang sket hehe nasib sedap hehe..pasni leh la dya blaja wat kuih laen plak..hehe..kalo x skang nak blaja wat kuih tradisional ni..ble lg la dya nak blaja wat kan..xkan nak harap beli kt kedai je kan..meh wat sendiri lg shedap kan kan kwn2 hehe..kwn2 nak resepi wat kuih ni x?haaa ni dya kasi ::

Kuih talam pandan :

Bahan-bahan
Tepung gandum - 2 mangkuk kecil
Tepung ubi kayu - 1 mangkuk kecil
Santan. - secukup rasa
Gula - 4 senduk (masak air gula + 1 helai daun pndan)
Garam - secukup rasa
Daun pandan - 15 helai (dikisar + air)

Cara-cara :
Acuan lapisan pandan (hijau)

1) Gaul tepung gandum + tepung ubi bersame santan dan air gula yang dimasak,dan masukkan air daun pndan yang dikisar tadi untuk mndapatkan warne hijau..gaul bahan hingga sebati rata dan lemak
2) Lapisan pndan dituang dalm acuan dan dikukus..

 acuan pertama : kaler ijau sebb cmpur dgn air daun pandan..



Acuan lapisan tepung putih :
1) Gaul tepung gandum + tepung ubi kayu + santan dan sedikit garam gaul hingga sebati
2) Lapisan kedua lapisan tepung putih dituang ke atas lapisan hijau dalm acuan setelh lapisan hijau masak sedikit setelah
dikukus.
3)Setelah dituang kedua2 acuan kukus dalam mase 1 jam
4)Siap dikukus dan sejukkan then kueh talam dah siap dimakan hehe


acuan kedua : kaler putih xde letak pewarna....



taarraaa...kuih talam dah siapp...shedapp...hehe
nape die pgil kuih talam sebab kan acuan die dalam talam tu hehe

Kwn2 nak cube?heheh sila2 silakan..buat shedap2 ye....
Selamat mencube...daaa

No comments:

Post a Comment