Thursday, March 24, 2011

NAK BINA MASJID.....

hai kwn2...heheh beriye je tajuk nak bina masjid ek si dya ni...hehe..xdela nak cte je kat sini..arini hari KHAMIS seperti biase..hari KHAMIS penuh dengan kuliah la kan..hehe..tp pagi2 td g kelas lambat sket..sbb pg2 td hanya sesi perbincangan xde kuliah..dan disebbkan malam td p0n tdo lewat kan..hehehe...tp g kelas ttp kene pegi hehe...

pastu dlm kul 1 cmtu hari ni..xde kuliah..ktrg satu klas ade trip pegi Masjid Shah Alam..heheh..jangn xtau teruje tau pegi masjid ni..walop0n dekat je ngn kitrg kat Shah Alam ni ha..hehe...napela xpegi trip jauh2 ek...dya p0n xtau..sebab trip ni cume mcm site visit je..nak tawu pasal maintenance sesebuah bangunan tu...so dak2 klas dya p0n pilih masjid sebagai bangunan untuk ktrg wat kajian pasal maintenance...

hai hidup2 xabis2 wat kajian kan kalo jd student nih hehehe...tp seronok gak...sebab ape yg kite xtau..banyak yg kite leh belajar...dya p0n dah lame g masjid shah alam ni dlu...pastu td wat visit rase cm best plak..heheh..satu masjid td ktrg rayau..mcm2 bilik ktrg masuk hehe..slalu g s0lat je kan kalo kt sini...kali ni g masjid ni just wat pemantauan tgok structure masjid ni n cmne maintenance die wat...

rupenye Masjid Shah Alam ni..dah 25 thun usia nye...dan dya baru je tawu..kubah masjid Shah Alam ni..adalah kubah yg terbesar di Asia..wahh hebat kan...mcm2 ade kt masjid Shah Alam ni...ade perpustakaan..bilik kuliah..bilik pejabat...bilik untuk akad nikah p0n ade taw...huhuhu suke dak2 klas dya bile masuk bilik akad nikah hehehe...dan masjid Shah Alam ni mmg dijage rapi..sebab Sultan Selnagor mmg jage masjid negeri Selangor ni..byank jugak aktiviti kalo kt masjid Shah Alam ni rupenye...td p0n kitrg dpt sorang satu bubur lambuk...hehehe sebab setiap ari khamis ade tahlil..so bubur lambuk ni die kasi untuk org yg dtg tahlil...org masjid tu pon ade ckp kalo bulan puase ramai student2 uitm ni buke puase n sahur kt masjid ni..sebab masjid mmg ade slalu sediakan bubur lambukkk...bestt kann..hehehe

bile pegi masjid ni..teringat dya dlu kecik2..dya slalu ikot nenek dya g masjid dkt ngn umah dya tu...mase2 sekolah rendah cmtu..mmg wajib pegi masjid ari Isnin dgr ceramah..then kalo ari Khamis mesti pergi masjid bace yassin..hehehe...smpai kan t0k imam masjid p0n kenal dya sebb kalo g masjid dya slalu tolong basuh pinggan kalo ade kenduri atau kene hidangkan makanan pape lepas je majlis kt masjid tu...heheh ser0n0kk kan..zaman kecik2 cmtu..rase rindu plak..bile dah duk jauh2 dah jrg pegi masjid dkt rumah dya tu kecuali kalo ade smbutan maulidur rasul ke..solat terawih ke..solat hari raya ke..baru pergi..itup0n dya pegi ngn ibu dya..yela kite ni anak dara nak jalan sorg2 g masjid p0n segan dah..mestila ikot org tua je skang..even mase dya kecik2 dlu p0n dya ikot nenek dya je...heheheh...tp seronok sebenarnya...hehehe...

tp dya kan ade angan-angan jugak..hehehe..nak tawu x pe angan-angan dya tu??heheh..kalolah ade rezeki dya ni jadi kaye raye atas dunia ni....ataup0n Allah de nak bagi dya rezeki lebih kan..dya berangan jugak nak bina MASJID...hehe< eisshhh bukan bina masjid kahwin tu taw>...heheh maksud dya,ade gak bercita-cita nk bina sebuah masjid yg canggih yg ade mcm2 kemudahan dan membuatkan ramai org nak pegi masjid...huhuhuhu...insyallahh....<itu berangan je lebih dya ni>..hihi....tp kite xtau kan kalo tuhan bagi kite rezeki..xsalah untuk kite laksanakan niat murni kite tu..insyallah....berdoa je lah..kpd kwn2 yg ade niat murni mcm tu nak sedekah kt masjid mmg dialu2kan niat murni anda semua..hehehe.. k lah kwn2 sekian...


haa ni die masjid shah alam cntik kan =)...




No comments:

Post a Comment