Friday, June 10, 2011

Gulai Sardin….


Heeee…kwn2 dya ni penah makan x Gulai SaRDIN???hehehe xpnah???ke ade yg penah??ke ade yg xtaw gulai sardin tu ape??hehehe…actually gula sardin ni sbnrnye…MASAK LOMAK CILI API Sardin….hehehe dya kan 0rang n9…mmg xlari la dari MASAK LOMAK CILI API nie kan…s0 kal0 kt n9 nih…orang n9 slalu panggil MASAK LOMAK CILI API ni as GULAI…hehehe xkire la GULAI ape p0n…kal0 MASAK L0MAK CILI API AYAM..pgil name lauk tu GULAI AYAM..n seangkatan dgnyelahhh…GULAI DAGING,GULAI TELOR, hehehe…smuenye tu sbnrnye MASAK LOMAK CILI API….hehehehe....

Nak dijadikan cerite…pagi2 tadi sebelum dya bukak kedai…awal pagi dya bgun dah…kemas umah..basuh baju..sidai baju…then trus masak…sbb nk kejar bukak kedai pkul 10 pagi…memndgkan ibu dya bukan suri rumah tgge,hehe dya yg ade kt umah ni la amik tugas ibu dya as suri rumah…kal0 dya cuti ke ape…mmg dya buat keje smue ni…anak dar0 s0rang kan…smuenyee kite kene buat la….hehe

Lgp0n ibu dya balik keje p0n dah petang…adik dya plak pukul 2 die nak g keje dah…sian plak kt die kal0 g keje xmakan lagi…s0 arini dya mask la..masak simple2 je p0n asalkan kenyanggg ehehe…tu yg pg2 lagi dya dah masak gulai Sardin tu…lgp0n masak gulai sardin ni yg smple dya rase..cume kene g mesin klapa la sbb nk gune santan hehehe…

Cmne rupe GULAI SARDIN??haaa cmni yeee…kwn2 taraaa…hehehe


Haaa ni la rupenyee gulai sardine dya..heehehe..slalu MASAK LOMAK CILI API..kaler kuning kan..tp kal0 GULAI SARDIn…mmg rupe die cm gini ye kwn2..mmg kaler oren setelh dicampurkan sardine tu hehehe…kal0 nak sedap ag dya cmpur ngn kentang..sedapppp ce cube kwn2  try masak gulai sardine kt umah…sng je masaknyee..pastu sedapp plakk..heheh nak resepi x????huhu…meh kt sini dya bg resepi cmne nak masak GULAI SARDIN ni hehehe…

BAHAN-BAHAN
1)      Cili api dan kunyit hidup ( ditumbuk)
2)      Santan
3)      Sardin
4)      Kentang
5)      Garam
6)      Asam keping

CARA-CARA
MASAKKAN SANTAN YANG DICAMPURKAN DGN CILI API DAN KUYIT HIDUP YG DITUMBUK TADI …MASUKAN SEKALI KENTANG…PASTU KACAU HINGGA MENDIDIH DAN MASAK…THEN MASUKKAN SARDIN…MSUKKAN GARAM SECUKUP RASE…THEN BILE KENTANG TU DAH EMPUK…MASUKKAN ASAM KEPING….KACAU HINGGA MASAK..(haaa da siappp…kan senang kan kan kan…kan dya cakappp heheh)

Nnti kwn2 yg nk blaja2 MASAK LOMAK CILI API tu…masakan orang NOGORI… try la masak kt umah ek…bleh bg dya rase sket…hehehehe…
K sekian resipi dr dya…
daaa


p/s: es0k nak masak ape plak??adeiii….

No comments:

Post a Comment