Friday, July 27, 2012

kuih chara manis untuk berbuka puasa~

Assalamualaikum w.r.t

Semalam masa lepas balik keje...teringin nak makan kuih chara manis..untuk berbuka puasa nanti...so dya pun cari-cari bahan nya kat kedai...sebab nak wat sendiri kat umah..dya lagi suka buat kuih sendiri atau masak sendiri kat umah..lagi sedap dan berbaloi...sebab takot nak pergi beli kat bazar ramadhan..kite dah ler teringin nak makan sekali..xsedapp plakkk yg jual kat bazar ramdhan tu...lepas tu buang...xke membazir kan?hehe..kalo wat sendri ni..terase lah jugakkk...nak kate sedapp sgt tuhhh....hahaha sedappp laaa kannn masak air tangan sendiri heheh cewahhhh...

ala lagipun kuih yang senang-senang nak wat n cepat boleh la dya buat....nk wat kuih susah2...alamat xsempat nak buka puasa makan kuih..asikk ulit buat kuih tu je..hahaa..actually kuih chara ni senang jugak nk wat nya..bahan-bahan nya pun senang..lagipun dya suke makan kuih nih...idola dya wat kuih ni nenek dya..die memang teror bab2 wat kuih tradisional...so dya belajar wat kuih ni pun dari nenek...macehh nenek bagi resepi hehehe...

mane yg xtau nilah die kuih chara manis..hehe gambar sumber google..sebab xsempat nak amik gambar semalam mase buka pose hehehe....


okayy jum kite tgok plak bahan-bahan n cara membuatnyaa...


Bahan-bahan

1) Tepung gandum
2) daun pandan (diblender amir air pandan tersebut)
3) santan
4) sedikit garam
5) 1 biji telur
6) gula
7) sedikit mentega/minyak           

sukatan bahan-bahan mengikut berapa banyak korang nk wat k..hehee...dya ikot akal sahaja sukatan nye hehe..

Cara-cara membuatnya

1) ayak tepung gandumm...dan masukkan sedikit garam
2) masukkan santan sedikit demi sedikit digaul bersama tepung gandum dan garam...
3) masukkan air daun pandan yang diblender tadi sedikit demi sedikit..gaul hingga sebati..
4) masukkan 1 biji telur...ke dalam semua bahan tadi dan gaul kan hingga sebati....
5) untuk mendapatkan bahan tadi sebati semuanya..masukkan bahan-bahan yang di gaul td ke blender...dan blend semua bahan tersebut hingga sebati...

(jika bahan-bahan tadi xcukup hijau campurkan sedikit pewarna pandan untuk bagi warna kuih kehijauan)

6) bila dah sebati semua bahan tersebut...panaskan acuan kuih chara ini...di atas dapur dengan apinya yang kecil..

ni adalah acuan kuih chara....(sumber google)

7) Bila dah panas acuan tersebut masukkan sedikit mentega or minyak ke dalam acuan tersebut...dya guna mentega lagi senang..tujuan nya untuk kuih xmelekat di dlm acuan ni nanti...

8) bila dah masukkan mentega tuangkan semua bahan yang sebati td di dalam setiap acuan...

9) setelah itu letakkan gula di setiap atas bahan yang dituangkan di dalam acuan td...

lepas tu siappp boleh angkat kuih dari acuan bile die dah nampak kekuningan sedikit.....tapi ingat guna api yang kecil okayy....

dah siapp kuih charaa....boleh dimakan seisi keluarga hehee...senangg kann
okay lepas ni korang leh wat plak...buat untuk buke pose arini pun ok jgak...
okay lah Selamat Berpuasa untuk hari yang ke-7
selamat mencuba..
daaaaa



p/s: arini nk wat kuih ape plak ek?puding roti sedapp jugakk kan?
heee tungguuuu...
                          

No comments:

Post a Comment